majstorski
Posno i sočno predjelo odlično za slavsku trpezu: Vaši gosti biće oduševljeni pitom koja je puna ukusnog nadeva
Čak i oni koji nisu ljubitelji pita s pečurkama i krompirom biće oduševljeni ovim domaćim pecivom, kojima začini daju božanstven ukus.
Domaće pite obavezan su deo hladnog predjela na slavskoj trpezi, a kada je reč o obeležavanju Svetog Nikole, slave koja "pada" tokom Božićnog posta, podrazumeva se da će one biti bez sastojaka životinjskog porekla.
Zato su sjajno rešenje ove brze pitice s pečurkama i krompirom, koje se pripremaju očas posla i od samo nekoliko namirnica, a garantuju izvanredan ukus.
Posne pitice s pečurakama i krompirom
Sastojci:
- 8 kora za pitu
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 manja šargarepa
- 1 velika glavica crnog luka (ili 2 manje)
- 1 kašičica suvog začina
- 4 srednja krompira
- 150 g pečuraka
- majčina dušica po ukusu
- so i biber po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Oljuštite i izrendajte krompir, pa sklonite sa strane.
- Iseckajte sitno luk, izrendajte šargarepu i dobro oprane pečurke.
- U tiganju zagrejte malo ulja, pa na tome propržite luk dok ne bude staklast.
- Zatim dodajte pečurke, šargarepu i krompir, promešajte i nalijte vrlo malo vode. Ubacite kašičicu suvog začina, pa ostavite da se dinsta, uz povremeno mešanje.
- Kad bude skoro gotovo, dodajte jednu kašičicu majčine dušice, so i biber.
- Isecite napola kore za pitu kako biste dobili 16 manjih kora. Jednu po jednu mažite uljem, pa filujte ovim nadevom, motajte u oblike kakve želite i ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom.
- Odozgo premažite pitice uljem, pa preko svega pospite majčinu dušicu po želji.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Tamara Sorak Ranković/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!